Als niet helemaal duidelijk waar een bepaald woord vandaan komt, is het altijd leuk dat op te zoeken. Dat geldt zeker ook voor kapstok. Het stokgedeelte is nog wel te verklaren, maar uit het Germaans, noch het Engels is ‘kap’ te verklaren. Dat nu blijkt uit het Latijn te komen, van ‘cappa’, of ‘mantel’. De kapstok is dus een lat of constructie om je mantel, jas, maar ook hoed aan op te hangen, maar dat wisten we natuurlijk al.
Primaire en secundaire functie van de kapstok
Uit eigen kennis en vanuit de inleiding weten we wat de belangrijkste functie van de kapstok, maar er speelt nog wat anders. Naast het praktische doel is er ook nog een esthetisch en zelfs representerend doel. Ten eerste wil je natuurlijk graag dat een kapstok bij je interieur past, bij jouw smaak, bij jouw karakter. Ten tweede is de kapstok het eerste meubelstuk dat gasten tegenkomen als ze bij jouw thuis op bezoek gaan. Het biedt mensen, naast wat ze natuurlijk al weten, een extra blik op wat voor persoon je bent. De keuze van een kapstok zit dus tussen puur praktisch tot extreem decoratief in, meestal een combinatie van beiden.
Vormen en soorten kapstok
Er is een onderscheid te maken tussen kapstokken met haken en die met kleerhangers. De eenvoudigste vorm van een lat met haken tegen de muur is primair praktisch en neemt nauwelijks ruimte in beslag. Als je met kleerhangers werkt, is er beduidend meer ruimte nodig. Deze biedt wat meer zorgzaamheid aan de jassen. Overigens is ook een combinatie mogelijk, inclusief de zogenaamde bergkasten. Er is nog een ander soort verschil te maken, want de vrij staande kapstok is ook een optie. Slingerende jassen getuigt van slordigheid.
Een mooie kapstok is daarbij niet alleen een nuttig voorwerp, maar voegt vaak ook nog iets toe aan het interieur van de woning.