Gezond leven

0 Vind ik leuk
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: gezond leven. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: Facts

Een gezonde levensstijl is voor iedereen belangrijk. Als we voor onze lichamelijke gezondheid zorgen, voelen we ons ook beter – fitter, meer ontspannen en beter in staat om dingen aan te kunnen. Dit is vooral belangrijk als u een psychische aandoening heeft. Er zijn veel manieren om gezond te zijn die je niet alleen goed voelen, maar ook goed doen.
Als je niet op jouw gezondst bent, merk je dat waarschijnlijk. Misschien voel je je gewoon “uit”. Het kan zijn dat je je moe voelt, dat jouw spijsverteringsstelsel niet zo goed functioneert als normaal en dat je verkouden lijkt te worden. Mentaal kan het zijn dat je je niet kunt concentreren en dat je je angstig of depressief voelt .

Het goede nieuws: een gezonde levensstijl kan je helpen je beter te voelen. Sterker nog, je hoeft niet je hele leven van de ene op de andere dag te herzien. Het is vrij eenvoudig om een paar kleine veranderingen aan te brengen die je in de richting van verbeterd welzijn kunnen sturen. En als je eenmaal één verandering hebt aangebracht, kan dat succes je motiveren om door te gaan met het maken van meer positieve verschuivingen.

Voordelen van gezond leven

Wat u wint door gezonder te leven, is onder meer:
• mentaal beter voelen – regelmatige lichaamsbeweging kan je humeur verbeteren en je helpen je beter te voelen
• geld besparen – junkfood eten, roken en het drinken van suikerhoudende dranken of alcohol zijn allemaal dure gewoonten
• minder gezondheidsproblemen – een gezondere levensstijl betekent een lager risico op het ontwikkelen van veel ziekten
• controle over je leven nemen – gezond worden helpt je om controle over je leven te krijgen.

Gezond worden

Gezond leven’ betekent een gezonde levensstijl aanhouden en gewoontes aanleren die je gezondheid verbeteren. Het kan moeilijk zijn om oude gewoonten te veranderen, maar er zijn stappen die u kunt nemen om gezonder te worden. Een belangrijke eerste stap is het identificeren van minder gezonde gewoonten en het aanleren van nieuwe, positieve gewoonten om ze te vervangen, zoals:
• gezond voedsel en evenwichtige maaltijden eten
• goed slapen en omgaan met stress
• veilige seks beoefenen, verantwoord alcohol drinken en geen drugs gebruiken
• fysiek actief zijn
• verbonden blijven met anderen
• bewust zijn van eventuele gezondheidsrisico’s die verband houden met uw ziekte en de behandeling ervan, en samenwerken met uw arts om deze te controleren en vervolgens actie te ondernemen
• verantwoordelijkheid nemen voor uw algehele gezondheid, inclusief regelmatige controles van jouw ogen en tanden.

Begin langzaam

Verander slechts één ding tegelijk – bekijk de voordelen die kunnen voortvloeien uit het eten van evenwichtiger maaltijden of, meer sporten of stoppen met roken Breng kleine veranderingen aan – een haalbare verandering wordt waarschijnlijk een gewoonte die u volhoudt. Ga langzaam – geleidelijk een verandering aanbrengen kan gemakkelijker zijn dan alles tegelijk. Bouw voort op wat je al doet – als je bijvoorbeeld van wandelen houdt, probeer dan jouw gebruikelijke route met een beheersbare hoeveelheid uit te breiden. Onthoud dat het verhogen of toevoegen van zelfs maar één nieuw gezondheidsgedrag een groot verschil kan maken voor uw gezondheid.

Werk om uitdagingen heen

Er zijn dingen die je kunt doen om eventuele extra uitdagingen aan te gaan die verband houden met jouw ziekte en de behandeling ervan, zoals slaperigheid, verlangen naar suiker of gebrek aan motivatie. Stappen die je kunt nemen zijn onder meer:
• organiseer dagelijkse activiteiten rondom bijwerkingen van medicatie, bijvoorbeeld als je ’s ochtends slaperig bent, organiseer ’s middags beweging.
• bespreek dingen met jouw arts – er kan een ander medicijn zijn dat u kunt proberen, of vraag om doorverwijzing naar een specialist zoals een diëtist of psycholoog voor deskundig advies.

Gezond blijven

Gezond zijn is meer dan fit worden en je beter voelen, het gaat ook om dat te blijven. Tips om je te helpen gemotiveerd te blijven zijn onder meer:
• plan regelmatige controles met uw arts om jouw voortgang te controleren en voor dat extra zetje moet je misschien doorgaan.
• beloon jezelf – voel je goed over het ontwikkelen van gezondere gewoonten door jezelf te belonen met iets leuks.
• overwin uitglijders – als je uitglijdt, wees dan realistisch en begin opnieuw.

Ondersteuning vinden

Er zijn veel manieren om de steun te krijgen die je nodig hebt om gezond te blijven. Een belangrijke stap is het vinden van een goede huisarts met wie je op je gemak over je gezondheid kunt praten. Als je elke keer dezelfde huisarts ziet, kun je samenwerken om jouw gezondheid te beheren en zo nodig controles te organiseren. Iemand anders als ‘ondersteuner’ kan het verschil maken bij het volhouden van gezonde gewoonten. Praat met je vrienden, familie, programma voor geestelijke gezondheidszorg of case-worker. Vergeet andere diensten in uw regio niet waar je ook een beroep op kunt doen.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Deel dit artikel via
LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Threads
Pinterest
Reddit

Gerelateerde berichten

1 Vind ik leuk

Ontdek hoe je snel een huis koopt of verkoopt in Zoetermeer

Een huis kopen of verkopen is een belangrijke stap. In…

0 Vind ik leuk

Zo creëer je een thuiskantoor

Wil je thuis een efficiënte en comfortabele werkplek creëren waar…

0 Vind ik leuk

Optimaliseer jouw zakelijke prestaties: Ontdek de kracht van lean

Lean is niet zomaar een managementfilosofie, het is een pad…

Menu