In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: Het belang van effectieve communicatie. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: Curriculum Wadhwani
Als mensen voelen we ons tot elkaar aangetrokken en communiceren we op verschillende manieren met elkaar. Er zijn verschillende rollen die elk individu dagelijks vervult, afhankelijk van de context van een interactie. Wat elke interactie gemeen heeft, is de behoefte aan heldere en effectieve communicatie . Er zijn verschillende elementen die betrokken zijn bij het creëren en onderhouden van duurzame en oprechte relaties door middel van communicatie, twee daarvan zijn het herkennen van signalen van lichaamstaal en het gebruik van effectieve luistervaardigheden. Door correct gebruik te maken van deze elementen, kan men een verbetering zien in de kwaliteit van sociale interacties, evenals een verhoogd vertrouwen in het omgaan met anderen in een sociale hoedanigheid. Deze voordelen kunnen essentiële hulpmiddelen zijn bij het veiligstellen van een baan of het opbouwen van duurzame relaties.
Lichaamstaal
Een van de belangrijkste factoren bij het communiceren met anderen is onze non-verbale communicatie. We zijn ons bewust van en hebben controle over de woorden die we spreken, maar vaak blijven de non-verbale signalen die we sturen onopgemerkt. Volgens een artikel van Amy Lucas op Livestrong.com, “We kunnen onze verbale communicatie versterken, tegenspreken, vervangen, aanvullen of benadrukken met non-verbale signalen zoals gebaren, uitdrukkingen en stembuiging.” Non-verbale signalen zijn zo sterk omdat ze op een onbewust niveau met anderen communiceren, waardoor individuen non-verbale communicatie als ‘echte’ communicatie beschouwen omdat het echte signalen en emoties geeft. Wanneer verbale taal en lichaamstaal congruent zijn, werkt dit om de algehele kwaliteit van de boodschap te verbeteren en te laten resoneren met de persoon die de boodschap ontvangt. Aan de andere kant van het spectrum kan er ook een gevoel van wantrouwen ontstaan wanneer lichaamstaal niet overeenkomt met wat er wordt gezegd. Wanneer er een gebrek aan overeenstemming is tussen verbale en non-verbale berichten, fungeert dit als een mentale rode vlag voor iedereen die het bericht ontvangt. en zorgt ervoor dat ze op hun hoede zijn. Lichaamstaal werkt ook om vertrouwen en andere gewenste eigenschappen te tonen. In het geval van een potentiële baan, kan het tonen van vertrouwen de drijvende factor zijn bij het al dan niet aannemen van een werknemer. Evenzo is het als werkgever essentieel om sollicitanten te laten weten dat u vertrouwen hebt in het bedrijf en het werk dat u doet.
Effectieve luistervaardigheden tonen
Communicatie gaat verder dan de berichten die we verzenden – het omvat ook hoe we berichten ontvangen. Als we eenvoudigweg “horen” wat individuen ons vertellen, missen we een groot aantal berichten die aan ons zijn gericht. Luisteren is een actief proces dat analyse en verwerking omvat. Er zijn belangrijke verbale elementen die ons kunnen waarschuwen voor de gevoelens van een persoon, zoals de cadans van hun stem, de specifieke woorden die ze gebruiken en de toonkwaliteit van hun stem. Naast deze verbale indicatoren zijn er ook een aantal non-verbale indicatoren, zoals de eerder besproken lichaamstaal. Bij het luisteren is het belangrijk om rekening te houden met zowel deze non-verbale als verbale signalen, aangezien ze leiden tot een echt begrip van de boodschap die wordt overgebracht. Volgens een Forbes-artikel van Dianne Schilling, er zijn 10 stappen voor effectief luisteren, nummer vijf is: “Onderbreek niet en leg uw ‘oplossingen’ niet op”. Dit is vooral belangrijk voor het behouden van effectieve communicatieve vaardigheden, omdat het de nadruk legt op de spreker en de verantwoordelijkheid van de luisteraar wordt begrip van de afgeleverde boodschap tot stand te brengen en te behouden. Dit opent op zijn beurt meer communicatiekanalen waardoor berichten op de juiste manier kunnen worden gecommuniceerd.
Voordelen van effectieve communicatie
Wanneer de communicatie effectief is, zijn alle betrokken partijen tevreden en voelen ze zich voldaan. Door berichten duidelijk af te leveren, is er geen ruimte voor misverstanden of wijziging van berichten, wat de kans op conflicten vermindert. In situaties waar conflicten ontstaan, is effectieve communicatie een sleutelfactor om ervoor te zorgen dat de situatie op een respectvolle manier wordt opgelost. Hoe iemand communiceert, kan een factor zijn bij het vinden van een baan, het onderhouden van een gezonde relatie en een gezonde zelfexpressie.
Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!