Liefde is gevaarlijk

0 Vind ik leuk
Leestijd: 4 minuten

Inhoudsopgave

In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: liefde is gevaarlijk. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: The School of Life

Hoewel verliefdheid veel positieve psychologische effecten kan hebben op ons dagelijks leven, kan het ook de voorbode zijn van dood en wanhoop. Het zou immers redelijkerwijs als een psychische aandoening kunnen worden aangemerkt. In de vroege stadia van relaties, voordat het soms pijnlijk en saai wordt, hebben we de neiging om onze partners overdreven te idealiseren en onszelf ook te compromitteren. We worden afhankelijk, verliezen een gevoel van individualiteit, versmelten identiteiten met onze partner, verschuiven prioriteiten en verwaarlozen andere langdurige relaties.

Niets is wat het lijkt

Afgezien van vagale terugtrekking, wat liefde zo’n gevaarlijke ziekte maakt, is dat het je leven kan verkorten. Terwijl een veilige, stabiele en toegewijde relatie het leven verlengt, romantisch gehecht raken aan de verkeerde persoon, lijden door scheidingen, en het hartzeer ervaren dat zo vaak met liefde gepaard gaat, kan je leven verkorten. Liefde moet emotie en rede omvatten; maar helaas kunnen jouw rationele vermogens worden weggevaagd door krachtige amoureuze gevoelens. Door je geliefde te gemakkelijk te vertrouwen, als de relatie slecht afloopt, kan het stellen van zoveel vertrouwen in hen terugkomen om je te achtervolgen.

Wanneer krachtige gevoelens over je geliefde niet alleen je helderziendheid verminderen, maar ook wat je vrienden en familieleden je misschien vertellen, neemt de kans op het maken van een misleidende fout verder toe. Anderen zijn zich misschien veel meer bewust van kritische waarschuwingssignalen die ervoor zorgen dat je, wanneer je jouw partner liefdevol (of koppig) bekijkt door een sterk bevooroordeeld, gunstig filter, hun zorgen afwijst of verwerpt.

Liefde maakt blind

Er is een vreemd onvrijwillig, oncontroleerbaar aspect aan romantische liefde. Met een verminderd vermogen om logisch na te denken over wat er met je gebeurt, ben je misschien niet in staat om de irrationele dynamiek van je buitensporige passie te vatten. En helaas kan deze emotioneel of wellustig geladen aantrekkingskracht heel goed in strijd zijn met jouw (niet langer toegankelijke) betere oordeel en helemaal niet jouw basiswaarden weerspiegelen. Het kan zijn dat wanneer je praat met, of zelfs maar denkt aan, de persoon op wie je verliefd bent, je je gespannen, ongemakkelijk en nerveus voelt – zelfs als er niemand op aarde is met wie je liever zou zijn.

En, hoe ironisch ook, het is algemeen bekend dat ‘hoogtepunten’ net zoveel stress kunnen veroorzaken als ‘dieptepunten’. Je vermogen om helder te denken wordt aangetast als je vol romantische gevoelens zit. Idealiter zou liefde emotie en rede moeten omvatten , waarbij de twee samenkomen op een manier die rationeel zinvol is. Maar je rationele vermogens kunnen worden weggevaagd als verliefde gevoelens je overnemen.

Verlies niet jezelf

Het kan jouw integriteit bedreigen of ondermijnen. Als je zelfacceptatie beperkt is, met noties (echt of niet) dat je niet goed genoeg bent, verberg je voor je partner alle kwaliteiten die je associeert met persoonlijke zwakte of ontoereikendheid. Omdat je niet bereid bent kritiek of afwijzing te riskeren, pas je je gedrag dienovereenkomstig aan, waarbij je jezelf alleen laat weten in de mate dat het relationeel veilig voelt. Iemand vertrouwen is nooit zonder gevaar. In romantische liefde, als je te veel vertrouwen hebt in de onvoorwaardelijke acceptatie van je partner, zul je waarschijnlijk je ziel aan hen blootleggen en risico’s nemen die je waarschijnlijk met niemand anders zou nemen. Door zo’n vertrouwen maar al te gemakkelijk uit te breiden, kan het je achtervolgen als de relatie slecht afloopt als je voortijdig zoveel vertrouwen in hen stelt.

Nauw verwant aan het bovenstaande is dat als de relatie wordt afgebroken, je waarschijnlijk cynischer wordt. En hoewel deze toegenomen scepsis je kan behoeden om halsoverkop in een andere misplaatste relatie te springen, hebben onderzoekers een verdachte houding in verband gebracht met een kortere levensduur en minder geluk in het algemeen. Bovendien, omdat het vertrouwen van anderen een fundamentele menselijke behoefte vertegenwoordigt, kan wat je vermoedelijk hebt geleerd van je intens pijnlijke desillusie het veel moeilijker maken om een toekomstige partner te vertrouwen in de toekomst.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Deel dit artikel via
LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Threads
Pinterest
Reddit

Gerelateerde berichten

1 Vind ik leuk

Ontdek hoe je snel een huis koopt of verkoopt in Zoetermeer

Een huis kopen of verkopen is een belangrijke stap. In…

0 Vind ik leuk

Zo creëer je een thuiskantoor

Wil je thuis een efficiënte en comfortabele werkplek creëren waar…

0 Vind ik leuk

Optimaliseer jouw zakelijke prestaties: Ontdek de kracht van lean

Lean is niet zomaar een managementfilosofie, het is een pad…

Menu