Social media is niet wat het lijkt

0 Vind ik leuk
Leestijd: 5 minuten

Inhoudsopgave

In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: Social media is niet wat het lijkt. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: TopThink

Als je een fanatieke gebruiker van sociale media bent, is het verstandig om na te denken over de negatieve effecten van sociale media op jou en jouw leeftijdsgenoten. Als je je leven zonder sociale media niet kunt voorstellen, ben je waarschijnlijk het slachtoffer geworden van de sterke macht die sociale netwerksites hebben over het publiek. De kans is groot dat je ook enkele van de negatieve effecten van sociale media op mensen hebt ervaren. Helaas zijn de slechte effecten van sociale media voor velen van ons maar al te reëel. Laten we eens kijken naar de negatieve effecten van sociale media op echte mensen, die elke dag gebeuren.

Hoe sociale media slecht voor je zijn

Het zal je misschien verbazen dat de negatieve effecten van sociale media zowel fysiek als mentaal zijn. Ze kunnen je perceptie van de wereld en jezelf veranderen. Hoewel sociale media een aantal positieve effecten hebben , en er zijn zeker positieve verhalen over sociale media , heeft het ook veel in de nadeelkolom. Geloof je dit niet? Lees verder voor een lijst met de negatieve effecten van sociale media. Als je een van deze problemen in je eigen leven herkent, is het misschien tijd om je gebruik te verminderen of zelfs helemaal te stoppen met het gebruik van sociale media.

Depressie en angst

Ben je meerdere uren per dag aan het browsen op social media? Te lang op sociale netwerksites doorbrengen kan een negatief effect hebben op uw humeur. Chronische sociale gebruikers melden zelfs eerder een slechte geestelijke gezondheid, waaronder symptomen van angst en depressie. Er is niet veel denkwerk voor nodig om erachter te komen waarom. Sociale media laten je de zorgvuldig geselecteerde beste delen van ieders leven zien, die je vervolgens vergelijkt met de negatieven in je eigen leven. Jezelf vergelijken met andere mensen is een zekere weg naar angst en ongeluk, en sociale media hebben dit veel gemakkelijker gemaakt. Dus hoe gebruik je sociale media zonder jezelf psychisch leed te bezorgen?

Als je hetzelfde onderzoek (en gezond verstand) doet, is de aanbevolen hoeveelheid tijd die je op sociale netwerken moet doorbrengen ongeveer een half uur per dag. Zoals met veel andere potentiële kwalen in het leven, draait het allemaal om matiging. Als je na een social media-sessie van streek raakt, denk dan ook eens aan de netwerken die je gebruikt en de mensen die je volgt. Het is veel waarschijnlijker dat je je angstig voelt na het lezen van politieke argumenten en nieuws over de dag des oordeels dan na het zien van updates van jouw favoriete muzikanten.

Cyberpesten

Vóór sociale media was pesten iets dat alleen face-to-face mogelijk was. Nu kunnen mensen echter anderen online pesten, anoniem of niet. Tegenwoordig weet iedereen wat cyberpesten is, en de meesten van ons hebben gezien wat het met een persoon kan doen. Hoewel sociale media het gemakkelijker maken om nieuwe mensen te ontmoeten en vrienden te maken, stelt het wrede mensen ook in staat om met weinig moeite anderen aan te vallen. Daders van pesten kunnen de anonimiteit die sociale netwerken bieden gebruiken om het vertrouwen van mensen te winnen en hen vervolgens te terroriseren in het bijzijn van hun leeftijdsgenoten. Ze kunnen bijvoorbeeld een nepprofiel maken en vriendelijk zijn tegen een klasgenoot, en hen later online verraden en in verlegenheid brengen.

Deze online aanvallen laten vaak diepe mentale littekens achter en zetten mensen in sommige gevallen zelfs ertoe aan zichzelf pijn te doen of zelfmoord te plegen. En het blijkt dat cyberpesten niet alleen kinderen treft. Ook volwassenen kunnen het slachtoffer worden van online misbruik. Omdat schermen onze gezichten verbergen, kun je uiteindelijk een eikel worden op sociale media en andere websites zonder het zelfs maar te beseffen.

Onrealistische verwachtingen

Zoals de meeste mensen waarschijnlijk weten, vormen sociale media onrealistische verwachtingen van het leven en vriendschappen in onze geest. De meeste sociale-mediasites hebben een ernstig gebrek aan online authenticiteit. Mensen gebruiken Snapchat om hun spannende avonturen te delen, op Facebook te posten hoeveel ze van hun partner houden en hun Instagram-pagina vol te zetten met zwaar geënsceneerde foto’s. Maar in werkelijkheid kun je niet weten of dit allemaal een farce is. Hoewel het er op het eerste gezicht geweldig uitziet, kan die persoon enorme schulden hebben, op slechte voet staan met hun significante ander, en gewoon wanhopig op zoek naar Instagram-likes als een vorm van validatie. Een eenvoudige manier om uit deze puinhoop te komen, is dat iedereen stopt met liegen op sociale media.

Maar in het tijdperk van Instagram-beïnvloeders en YouTubers die miljoenen verdienen door niet authentiek te zijn, zal dat niet snel gebeuren. Denk aan een belangrijk gezegde: je moet je dagelijkse leven niet afzetten tegen de hoogtepunten van iemand anders.

Negatief lichaamsbeeld

Over Instagram-beroemdheden gesproken, als je naar populaire Instagram-accounts kijkt, zie je ongelooflijk mooie mensen die dure kleding dragen op hun perfect gevormde lichaam. En tot niemands verbazing is het lichaamsbeeld nu een probleem voor bijna iedereen. Natuurlijk, als je dagelijks zoveel mensen ziet die zogenaamd perfect zijn (volgens de maatstaven van de samenleving), word je je bewust van hoe anders je eruitziet dan op die foto’s. En niet iedereen komt in deze situatie tot gezonde conclusies. Het is heel belangrijk om te onthouden dat iedereen mens is.

Niemand wordt elke dag wakker en ziet eruit als een supermodel, en hoewel veel mensen zich tot het uiterste hebben ingespannen om hun lichaam te trainen, is dat niet het geval voor iedereen die er fit uitziet. Veel mensen, op zoek naar bekendheid op sociale media, hebben beslist ongezonde routes genomen om aantrekkelijker te lijken. Omring jezelf met mensen die van je houden om wie je bent, en je hoeft je geen zorgen te maken over nep-Instagram-schoonheid.

Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!

Deel dit artikel via
LinkedIn
Facebook
WhatsApp
Threads
Pinterest
Reddit

Gerelateerde berichten

1 Vind ik leuk

Ontdek hoe je snel een huis koopt of verkoopt in Zoetermeer

Een huis kopen of verkopen is een belangrijke stap. In…

0 Vind ik leuk

Zo creëer je een thuiskantoor

Wil je thuis een efficiënte en comfortabele werkplek creëren waar…

0 Vind ik leuk

Optimaliseer jouw zakelijke prestaties: Ontdek de kracht van lean

Lean is niet zomaar een managementfilosofie, het is een pad…

Menu