In deze mooie informatieve nieuwsblog kun je meer te weten komen over het volgende onderwerp: Nieuws over: Waarom gapen we?. Inclusief een mooie Youtubefilm. Bron: Peekaboo Kidz
Iedereen gaapt, inclusief volwassenen, baby’s en zelfs dieren. Wetenschappers hebben verschillende hypothesen voorgesteld voor wat dit fenomeen precies veroorzaakt.
De meeste mensen associëren gapen met moe of verveeld zijn. Studies van andere zoogdieren, zoals zeeleeuwen, hebben aangetoond dat ze ook vaker gapen als ze rusten of slaperig zijn. Recent onderzoek suggereert dat gapen belangrijke fysiologische of sociale functies kan hebben die verder gaan dan alleen maar aantonen dat we moe zijn.
Waarom gapen we?
Wetenschappers hebben nog geen consensus bereikt over waarom we gapen. Sommige wetenschappers beweren dat gapen een fysiologische functie heeft, zoals het helpen van de hersenen om wakker te worden of af te koelen. Anderen beweren dat gapen een psychosociale functie heeft, doordat het mensen in staat stelt te communiceren dat ze slaperig, verveeld of gestrest zijn.
Gapen helpt de hersenen af te koelen
Gapen kan helpen bij de thermoregulatie van de hersenen, of het proces waarbij de hersenen hun kerntemperatuur handhaven. Tijdens een geeuw bewegen en trekken de gezichtsspieren samen, waardoor de bloedstroom naar het gezicht toeneemt, waar de warmte gemakkelijker kan worden afgevoerd. De ogen van sommige mensen tranen als ze gapen, wat ook warmte kan afgeven. Evenzo kan het diep inademen van frisse lucht helpen om koeler bloed naar de hersenen te sturen.
Hoewel er meer onderzoek nodig is, hebben voorlopige studies van mens en dier bewijs geleverd voor de thermoregulatietheorie. Uit een onderzoek naar parkieten bleek bijvoorbeeld dat ze meer gaapten als de omgevingstemperatuur toenam, vooral als het hun lichaamstemperatuur naderde. In een onderzoek onder mensen plaatsten onderzoekers een warm pak of een ijspak op het voorhoofd van de deelnemers terwijl ze naar video’s keken van gapen mensen. Degenen met een warm pak gaapten meer als reactie op de video’s, terwijl degenen met het ijspak minder gaapten.
Nektemperatuur manipuleren bleek ook in een ander onderzoek van invloed te zijn op het gapen. Deelnemers plaatsten een warm, koel of kamertemperatuurpak tegen de halsslagader in de nek. Ze hielden het vijf minuten op zijn plaats, verwijderden het en keken naar een video van gapende mensen. Degenen die het warme pakket hadden, geeuwden 3 keer vaker dan degenen met het koelpakket.
Besmettelijk gapen hangt samen met empathische vaardigheden
De meeste mensen zijn het erover eens dat gapen besmettelijk is. Als mensen andere mensen zien of horen gapen, hebben ze de neiging om zelf te gapen. Zelfs lezen of nadenken over gapen kan een gaap veroorzaken.
De besmettelijkheid van gapen suggereert dat het een empathische reactie kan zijn die mensen en andere zoogdieren helpt te communiceren. Beeldvorming van de hersenen laat zien dat de delen van de hersenen die worden geassocieerd met empathie en sociaal gedrag een piek in activiteit vertonen wanneer iemand een ander ziet gapen.
Andere theorieën over waarom we gapen
Gapen helpt bij het openen van je buis van Eustachius, die je keel met je oor verbindt. Deze actie kan helpen de ongemakkelijke drukopbouw te verlichten die optreedt wanneer het oor geen tijd heeft om te klaren, zoals wanneer een vliegtuig landt. Dat gezegd hebbende, aangezien slikken hetzelfde doel bereikt, geloven wetenschappers niet dat dit de belangrijkste reden is dat we gapen.
Een oudere theorie stelde dat mensen gapen als ze niet genoeg zuurstof naar hun hersenen krijgen. Het idee was dat gapen hielp om verse zuurstof naar de hersenen te brengen wanneer er meer koolstofdioxide dan zuurstof in het bloed was. Studies hebben aangetoond dat gapen niet toeneemt wanneer mensen meer koolstofdioxide inademen, dus wetenschappers zijn afgestapt van deze theorie.
Meer van dit soort blogs? Bezoek onze website voor nog meer artikelen!